Manifestacija

,,Dani srpske kajsije” je manifestacija privredno-kulturnog karaktera koja se održava od 2008. godine u čast kajsije-žutog zlata Miokovaca. S obzirom da se svake godine u selu povećava broj sadnica kajsija i voćara koji se njome bave prepoznata je prilika za promociju profesionalnog voćarstva i tržišno plasiranje proizvoda od kajsije.

Svake godine se organizuje okrugli sto na kome učestvuju i stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Agronomskog fakulteta u Čačku i Instituta za voćarstvo iz Čačka. Tom prilikom se razgovara o aktuelnim problemima vezanim za gajenje kajsije, nastojeći da se nađu najbolje ideje za njihovo rešavanje. Teme okruglog stola bave se i ostalim pitanjima na koja uzgajivači traže odgovore a ona se najčešće tiču tehnološkog procesa gajenja kajsije, mogućnosti poboljšanja kvaliteta zemljišta pod zasadom, fizičke zaštite voćki, te mogućnosti plasiranja ploda i proizvoda od kajsije na tržište.

Uz stručna predavanja koja manifestaciji daju naučni karakter priređuje se i bogat kulturno-umetnički program. Na ,,Danima srpske kajsije” takođe ćete naići na veliki izložbeni prostor sa ponudom raznih sorti kajsija i njenih produkata, koje možete kupiti od proizvođača.

Ukoliko poželite da se duže zadržite u našem predivnom kraju, čačanskom rudniku ,,žutog zlata”, uživanje možete nastaviti u obilasku mnogih zanimljivih turističkih odredišta. Izbor je veliki, od galopiranja širokim livadama obližnje ergele, osveženja na jezeru etno sela, do šetnje kroz senovit šumadijski gaj ili odlaska na izlet.

Uživajte!