Manifestacija

,,Dani srpske kajsije” je manifestacija privredno-kulturnog karaktera koja se održava od 2008. godine u čast kajsije-žutog zlata Miokovaca. S obzirom da se svake godine u selu povećava broj sadnica kajsija i voćara koji se njome bave prepoznata je prilika za promociju profesionalnog voćarstva i tržišno plasiranje proizvoda od kajsije.

Svake godine se organizuje okrugli sto na kome učestvuju i stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Agronomskog fakulteta u Čačku i Instituta za voćarstvo iz Čačka. Tom prilikom se razgovara o aktuelnim problemima vezanim za gajenje kajsije, nastojeći da se nađu najbolje ideje za njihovo rešavanje. Teme okruglog stola bave se i ostalim pitanjima na koja uzgajivači traže odgovore a ona se najčešće tiču tehnološkog procesa gajenja kajsije, mogućnosti poboljšanja kvaliteta zemljišta pod zasadom, fizičke zaštite voćki, te mogućnosti plasiranja ploda i proizvoda od kajsije na tržište.

Uz stručna predavanja koja manifestaciji daju naučni karakter priređuje se i bogat kulturno-umetnički program. Na ,,Danima srpske kajsije” takođe ćete naići na veliki izložbeni prostor sa ponudom raznih sorti kajsija i njenih produkata, koje možete kupiti od proizvođača.

Ukoliko poželite da se duže zadržite u našem predivnom kraju, čačanskom rudniku ,,žutog zlata”, uživanje možete nastaviti u obilasku mnogih zanimljivih turističkih odredišta. Izbor je veliki, od galopiranja širokim livadama obližnje ergele, osveženja na jezeru etno sela, do šetnje kroz senovit šumadijski gaj ili odlaska na izlet.

Uživajte!

English EN German DE Italian IT Russian RU Serbian SR