Džem od kajsija
-1 kg neljuštenih kajsija sa izvađenim košticama
– 400 g šećera
Oprane kajsije sa izvađenim košticama staviti u šerpu i dodati šećer. Kuvati do željene gustine uz stalno mešanje. Vreo džem sipati u prethodno sterilisane tegle. Zatvoriti tegle odgovarajućim poklopcem i utopliti ih (najbolje stavljanjem ćebeta preko tegli). Sutradan tegle sa ohlađenim džemom staviti u ostavu.
* Kajsija je voće sa mnogo suve materije i veoma je slatka pa ćete dodavanjem suvišnog šećera umanjiti, prekriti ukus kajsije!
Kompot od kajsija
Oprati kajsije i izvaditi im koštice. U teglu do vrha slođiti polutke kajsija, staviti supenu kašiku šećera i naliti vodom. Zatvoriti teglu odgovarajućim poklopcem i pasterizovati tako što ćete složiti pripremljene tegle u dublji sud, naliti ga hladnom vodom do visine poklopaca tegli, kuvati dok voda u sudu ne bude proključala. Nakon ključanja kuvati još 5 minuta pa skloniti sa vatre. Kad se sutradan tegle budu ohladile izvaditi ih iz suda, obrisati i odložiti u ostavu.
Sirup od kajsija
– 1 kg neljuštenih kajsija sa izvađenom košticom
– 800 g šećera
– ½ l vode
Kajsije staviti u vodu i kuvati 10-15 minuta dok ne omekšaju a zatim smesu propasirati pomoću pasirke. U propasiranu smesu dodati šećer i kuvati 10-ak minuta nakon kljućanja. Vreo sirup staviti u zagrejane flaše, hermetički ih zatvoriti, utopliti (najbolje stavljanjem ćebeta preko flaša). Sutradan flaše sa ohlađenim sirupom odložiti u ostavu.
Knedle sa kajsijama
– ½ l mleka
– dve kašike ulja
– 200 g griza
– 2 jaja
– prstohvat soli
– kajsije
– mleveni orasi za valjanje
– kristal šećer za posipanje (po želji)
Skuvati mleko i ulje, dodati prstohvat soli, skloniti sa vatre i dodati griz uz stalno mešanje. Malo prohladiti masu pa dodati jedno po jedno jaje uz stalno mešanje da bi se smesa ujednačila. Praviti knedle i u svaku stavljati po jednu manju ili polovinu velike kajsije. Napravljene knedle ubaciti u ključalu vodu i vaditi kad budu isplivale na površinu. Zatim ih valjati u mlevene orahe i po želji posipati šećerom.
Frape od kajsija
– 3 neljuštene kajsije sa izvađenim košticama
– jedna oljuštena jabuka sa izvađenim središnjim delom u kom su semenke
– 1/3 čaše jagoda (ili nekog drugog bobičastog voća)
– 200 ml jogurta
– jedna supena kašika meda
– led po želji
Oprati i pripremiti voće, sve sastojke staviti u blender i izblendirati. Služiti hladno!