Recepti

Džem od kajsija

-1 kg neljuštenih kajsija sa izvađenim košticama

– 400 g šećera

Oprane kajsije sa izvađenim košticama staviti u šerpu i dodati šećer. Kuvati do željene gustine uz stalno mešanje. Vreo džem sipati u prethodno sterilisane tegle. Zatvoriti tegle odgovarajućim poklopcem i utopliti ih (najbolje stavljanjem ćebeta preko tegli). Sutradan tegle sa ohlađenim džemom staviti u ostavu.

* Kajsija je voće sa mnogo suve materije i veoma je slatka pa ćete dodavanjem suvišnog šećera umanjiti, prekriti ukus kajsije!

Kompot od kajsija

Oprati kajsije i izvaditi im koštice. U teglu do vrha slođiti polutke kajsija, staviti supenu kašiku šećera i naliti vodom. Zatvoriti teglu odgovarajućim poklopcem i pasterizovati tako što ćete složiti pripremljene tegle u dublji sud, naliti ga hladnom vodom do visine poklopaca tegli, kuvati dok voda u sudu ne bude proključala. Nakon ključanja kuvati još 5 minuta pa skloniti sa vatre. Kad se sutradan tegle budu ohladile izvaditi ih iz suda, obrisati i odložiti u ostavu.

Sirup od kajsija

– 1 kg neljuštenih kajsija sa izvađenom košticom

– 800 g šećera

– ½ l vode

Kajsije staviti u vodu i kuvati 10-15 minuta dok ne omekšaju a zatim smesu propasirati pomoću pasirke. U propasiranu smesu dodati šećer i kuvati 10-ak minuta nakon kljućanja. Vreo sirup staviti u zagrejane flaše, hermetički ih zatvoriti, utopliti (najbolje stavljanjem ćebeta preko flaša). Sutradan flaše sa ohlađenim sirupom odložiti u ostavu.

Knedle sa kajsijama

– ½ l mleka

– dve kašike ulja

– 200 g griza

– 2 jaja

– prstohvat soli

– kajsije

– mleveni orasi za valjanje

– kristal šećer za posipanje (po želji)

Skuvati mleko i ulje, dodati prstohvat soli, skloniti sa vatre i dodati griz uz stalno mešanje. Malo prohladiti masu pa dodati jedno po jedno jaje uz stalno mešanje da bi se smesa ujednačila. Praviti knedle i u svaku stavljati po jednu manju ili polovinu velike kajsije. Napravljene knedle ubaciti u ključalu vodu i vaditi kad budu isplivale na površinu. Zatim ih valjati u mlevene orahe i po želji posipati šećerom.

Frape od kajsija

– 3 neljuštene kajsije sa izvađenim košticama

– jedna oljuštena jabuka sa izvađenim središnjim delom u kom su semenke

– 1/3 čaše jagoda (ili nekog drugog bobičastog voća)

– 200 ml jogurta

– jedna supena kašika meda

– led po želji

Oprati i pripremiti voće, sve sastojke staviti u blender i izblendirati. Služiti hladno!

English EN German DE Italian IT Russian RU Serbian SR