Калемљење

Подлоге за кајсију
За ову воћну врсту још није изабрана права подлога. Најчешће се користе генеративне подлоге и то углавном сејанци џанарике (Prunus cerasifera L.). Међутим, она није најбоље решење за кајсију јер су воћке калемљене на њој бујне, у јесен касније завршавају вегетацију, а у пролеће раније почиње кретање сокова и зато она врло често страда од мразева. Поред тога, кајсија на џанарици доста страда од апоплексије и плодови су доста ситнији. 

 

 

Ови недостаци се у последње време веома успешно отклањају посредницима  тј. неким сортама шљива (пожегача, стенлеј, чачанска лепотица, крупна зелена ренклода итд) или другим врстама као што је црни трн. Истраживања  су показала да различите сорте дају различите резултате на појединим посредницима. Прво се на џанарици при земљи калеме наведене сорте шљива, а онда се на 100–120 цм од земље калеме сорте кајсије. Ово ја сада у неким расадницима најчешћи начин производње садница кајсије, познат као калемљење на високо или у круни. Према досадашњим истраживањима као најбоља генеративна подлога за кајсију се показала белошљива, посебно за песковита земљишта. За производњу сејанаца је најбоље користити семе са типова белошљиве који имају крупне плодове, код којих се месо лако одваја од коштице и који сазревају крајем јула. Кајсија калемљена на овој подлози далеко мање страда од апоплексије, обилније рађа, а плодови су крупнији и квалитетнији него на осталим подлогама. Посебно су добри резултати ако се кајсија калеми на 80–100 цм од земље. Поред ових генеративних подлога користи се и домаћа кајсија ситног плода (зерделија) за песковита земљишта и бадем за топлије крајеве и сувља земљишта. У последње време чине се покушаји да се црни трн искористи као посредник за производњу садница кајсије за густе засаде. Од вегетативних подлога за калемљење кајсије долазе у обзир изданци белошљиве и новија врста Пикси (Пиџy), Истхара, Мр.С 2/5, Пента, Рубира, итд. 

 

∧ На врх