Ovčar i Kablar-planine, klisura, manastiri

Čačansku kotlinu okružuju planine Jelica (929m), Ovčar (985m), Kablar (885m) i Vujan (857m). Kroz kotlinu površine 270m2 i dužine 40km protiče reka Zapadna Morava čija je dužina 318m i pruža izvanredne uslove za poljoprivredu.

Ovčarsko-Kablarska klisura je jeinstvena celina koju odlikuju strme stene i uklješteni meandri a nalazi se pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Planine Ovčar i Kablar su pravi izbor za posetu ukoliko ste strastveni šetač ili planinar. Veoma često se organizuju šetnje do vrhova ovih planina koje odlikuju svež vazduh i stoletne šume ispresecane bistrim rečicama.

Klisuru krasi i veliki broj manastira koji su smesteni na levoj i desnoj obali Zapadne Morave, i zbog njih je nazvana ,,Srpska Sveta gora”. Na desnoj obali reke nalaze se manastiri: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojice i Sretenje. Na levoj obali reke nalaze se manastiri: Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje i manastir Uspenja presvete Bogorodice. Uz reku su takođe smeštene crkve Savinje-posvećena svetom Savi i Kađenica, zbeg-crkva u pećini.

English EN German DE Italian IT Russian RU Serbian SR